Background

Lunn’s Northern Ireland’s leading diamond and watch specialist, boasting over 60 years’ experience in the jewellery business. Best known for their excellent relationships with many design houses, jewellery brands and luxury manufacturers – they provide customers with a world class experience. As an existing client, we were delighted to work with Lunn’s again, following on from the refurbishment of their high-profile flagship store at Queens Arcade and the compact but equally stunning store in Londonderry. As one of the original tenants in Belfast’s Victoria Square, Lunn’s occupied a prime location since it first opened in 2008.

Expertise

Main Fit-Out Contractor
Design Development
Design Management
Specialist Joinery
Project Management

Location

Victoria Square, Belfast

Architect

Capelo Design

Fit-Out Details

Working in collaboration with UK based architectural and interior design consultants, Capelo Design this beautiful interior refurbishment project was created and delivered for Lunns, just in time for the festive period.

Occupying the lower ground unit at Victoria Square, the existing Lunn’s unit required full demolition, including internal walls, existing fitted furniture, and all joinery items. To avoid daytime disruption of neighbouring stores and customers, this took place during a series of nightshifts. New suspended ceilings were installed along with wall partitions and wall linings. Polished plaster was used on some of the interior walls, along with new ceramic tiles clad to the exterior and interior of the store.

This new interior fit-out brought a sense of luxury and calm with its muted palette of silvers and creams, combined with understated accents of brushed brass and stainless-steel trims.

The lighting was crucial and carefully selected to create the perfect setting for customers to try on their favourite jewellery or timepiece. Lighting included multiple spotlights, recessing strip lighting and a huge centre piece chandelier which provided a stunning focal point within the store.

Design Details

Capelo Design created a fresh new concept for the refurbishment, offering a renewed perspective on luxury retail. A clever use of zoning offered subtle separation between the sales area, Portfolio of Diamonds, and the instore watch brand boutiques for Rolex, Tag Heuer and Tudor. Decorative brass fins were adorned with transparent voiles to soften the space. Somerville manufactured a collection of curved, furniture that offered a warm and inviting ambiance to the store.

Many luxury finishes were selected for this captivating project. Anegre dyed eucalyptus veneer was a prominent feature within the brief, which created a beautiful ‘chatoyance’ sheen. In woodworking, this unique appearance is a striking optical quality in which some areas of light and dark grain shift and change position, depending on the angle of view. Brushed brass detailing and solid stainless-steel trim offered a subtle contrast between the metals and the soft lustre from the dyed veneer.

Joinery Details

The furniture created was complex in nature due to its design intricacies and the use of multiple materials including toughened glass, brushed stainless steel, brushed brass, delicate veneer, and leather. The large, curved consultation counter had numerous mechanical elements combined with weighted curved glass and curved brass detailing.

The stainless-steel legs provided a cable access route for specific lighting, keeping wires hidden and out of sight. Leather and suede inlays within the jewellery drawers provided a sumptuous finish to the furniture. The consultation desk was manufactured using the same materials as the counter, but incorporated a leather and stone inlay with privacy ‘readed’ glass.

All great jewellery stores are furnished with a coffee or champagne bar so in Lunn’s case, they decided to have both. ‘The bar’ was designed to fit perfectly into the corner of the store, maximising space. It contained a mini fridge, wine cooler, coffee machine, concealed storage and a compact, pull-out, marble work surface. Design touches included an antique mirror, curved marquetry doors with brass inlays and marble surrounds.

The central showpiece was positioned to draw customers to the four showcase counters. Like the consultation desk, this torus shaped jewellery display was designed and manufactured with multiple mechanical elements. Constructed with security glazing, soft closing drawers and an automatic locking system, this was a complicated but masterful piece of craftsmanship.

The wall panelling and base cabinetry was introduced with the dyed veneer and brass frames. Wall Vitrine displays were set on a tabu veneer backboard with a Tektura wall finish encompassing by a brushed brass surround and stainless-steel door. The delivery and successful completion of this project was a triumph to all involved.

Next Project

ARM Technology

View Project
Like what you see?

If you wish to discuss your next interior fit-out project, call us on +44 (0)28 9044 8429.

Contact Us